Tanácsok

Kandalló vagy cserépkályha?

Az, hogy milyen hatást gyakorol ránk a kandalló látványa, alapvetően két kritérium függvénye az egyik a megfelelő hely, a másik a burkolat és a felhasznált anyagok. Gondoljunk először is a lakberendezésünk stílusára, hiszen a kandallónak ehhez mindenképpen illeszkednie kell. El kell döntenünk, hogy számunkra a fa égésének illata látványa, az ezzel járó „kellemes” kellemetlenségek (favágás, fahordás, hamuzás) vagy a kényelem a fontosabb. Fatüzelésű választása esetén figyelembe kell vennünk, hogy kizáró1ag fűtésre, csak látványosságként, vagy mindkét funkciójáért építtetünk kandallót. A modern tűzterek nagy része már rendelhető un. liftes, íves prizmás egy, -két, -három oldalán üvegezett ill. dupla (elől-hátul) üveges kivitelben.

Azon tűzterek melyek konvekciós burkolattal is ellátottak, lehetőségünk van a saját légtér mellett a kandallós helyiséggel szomszédos helyiségekbe a meleg levegő átvezetésére is (fürdőszoba, hálószoba).

A zárt tűzterű kandalló hőleadási hatásfoka tűztértől, kialakítástól függően 60-85 %. A hasznos hőmennyiség leadása kétféle módon történik.

-sugárzó hőleadásként, közvetlenül a tűztér üvegfelületéről történik, így az összes, termelt hő 30-40 %-a kerül a környezetbe.
-konvekciós légfűtésként, ahol a hasznosítható hőmennyiség 60-70 %- a kerül leadásra.

Vannak központi fűtés rendszerre köthető, fatüzelésű tűzterek, melyek képesek ellátni az egész ház fűtési igényét akár a már meglévő fűtésrendszerrel vagy teljesen önállóan, esetleg napkollektorral összeépítve is. Egyes típusok használati melegvíz előállítására is alkalmasak. Ezek előnye, hogy képesek a lakás minden helyiségét befűteni, és nem utolsó sorban esztétikai látványt is nyújt.

A cserépkályhák nagy tömege miatt sokáig tartja a meleget és még órákkal a tűz kialvása után is sugározza a hőt (igaz valamivel hosszabb ideig tart, míg felmelegszik, miközben a kandalló légfűtésének köszönhetően már rég befűtötte a teret). A cserép és a tömítő anyag eltérő hőtágulásából adódóan a cserépkályhát folyamatos használat esetén 10-15 évenként újra kell rakni, mivel a keletkezett repedéseken az égéstermék akadálytalanul a lakótérbe áramolhat. A sugárzó hőleadás miatt a távolabbi, akár egybenyitott helységek sem fűthetők be kielégítően, míg a kandalló esetén a konvekciós légfűtésnek köszönhetően ezekben is egyenletesebb hőelosztást biztosíthat.