Tanácsok

A kéményről

Az előre gyártott elemekből készült, kerámia bélésű kémények rendkívül jó hatásfokúak és megfelelnek mind a fa, mind a gáztüzelésű kandallók igényeinek. Előnyben lehet részesíteni a rozsdamentes saválló acélcső béléssel, kőzetgyapot szigeteléssel készített un. szerelt kéményeket is, melyek mindkét tüzelési mód esetén kiválóan megfelelnek. Abban az esetben, ha csak régi 4-5-6 téglás kéményünk van, akkor is van lehetőségünk a kandallóépítésre. Mindig kérjük ki a szakember véleményét, mivel csak így garantálható a biztonságos és problémamentes működés.(Nincs rosszabb mikor a frissen elkészült lakásba ömlik a füst a kandallóból, mivel lehet, hogy rosszul méretezték a készüléket a kéményhez).

A kémény min 80 cm-rel kell, hogy meghaladja a tetősík vonalat. Gázüzemű kéményre nem szabad rákötni szilárd tüzelésű berendezést. A kéményjárat legkisebb magassága szilárd tüzelőanyagnál 4,2 m lehet. A kémény kialakításánál fontos, hogy a kéménypiIlér ne azon az oldalon ugorjon ki a fal síkjából, ahova a kandalló kerül, mivel akkor a burkolat kéménypillér kiugrásával megnövelt mértékben ugrik ki a falból. Ez pedig sem, esztétikai sem praktikus okokból nem megfelelő. Amennyiben ez mégsem kerülhető el, úgy célszerű a falfülkés megoldást alkalmaznunk, vagy függőkéményt kell építenünk, amely a kandalló feletti födémről indul. A szerelt kémény kis tömege miatt, bármilyen födémre terhelhető. A kéménybekötéshez fatüzelés esetén 45° bekötőidom elhelyezése szükséges (így minimálisra csökkenthető az elhúzás miatti visszafüstölés, vagy kormozódás veszélye) míg a gáztüzelés esetén 90° bekötőidom és kondenzvíz gyűjtő kialakítása az előírás.

A kupola anyaga általában rozsdamentes profilokra szerelt tűzálló gipszkartonlap vagy ytong. Függő kémény esetén a kupolát a plafonig kell felépíteni, és un. szigetelt padlás kialakítása szükséges, amely a födémet óvja a hőakkumulációtól.